• Jolien

Hoe HUP is begonnen

Enkele dagen nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, hebben wij, Grietje en Jolien, samen hetzelfde idee gehad: "voer verzamelen voor de huisdieren in Oekraïne". Zonder elkaar te kennen en zonder enige ervaring met oorlog of het transporteren van voer naar een ander land, zijn we onafhankelijk van elkaar gaan zoeken naar mogelijkheden.


Het begin van de verzameling op het directe verzamelpunt aan de Marshallweg 18A in Leeuwarden. Griet begon vooral met het zoeken naar hulp voor het verzamelen van honden- en kattenvoer, Jolien begon met het zoeken naar mensen in en om Oekraïne die transport hadden voor voer en ook de mogelijkheid om het daadwerkelijk in Oekraïne te verdelen. Terwijl Griet dacht "dat transport komt straks" dacht Jolien "dat voer verzamelen komt later wel". Na 24 uur vol hectiek, kwamen wij elkaar per toeval tegen! Wat een match, want samen waren we ineens een stuk sterker.


Binnen no-time was er een netwerk opgezegd van "verzamelaars" en een transportbedrijf die ons wilde helpen met het opslaan en vervoeren naar in ieder geval Polen. Dag en nacht zijn we gaan bellen, berichten sturen, mailen en schakelen om zo snel mogelijk zo duidelijk mogelijk te weten te komen wat er nou wel en niet kan in deze heftige situatie. Oorlog is niet zomaar wat, ineens gaan allerlei regels over boord of worden ze juist aangescherpt. Terwijl grote groepen mensen onafhankelijk van elkaar rond begonnen te rennen om, goedbedoeld, te doen wat ze kunnen, ontstonden er wat netwerken door heel Europa.


Fokkers, asiels, stichtingen, particulieren, winkeliers, transporteurs maar ook mensen met direct familie of vrienden in Oekraïne en Polen komen bij elkaar via onder andere facebook. Na een week zijn we waar we nu zijn: we hebben meer dan 20 pallets voer wat langzaam binnenkomt, we hebben opslag in Nederland en in Polen, we hebben transport naar Polen tot aan de grens en bij de grens van Oekraïne hebben we een samenwerking met betrouwbare partijen die het voer verder distribueren via de juiste kanalen voor zowel shelters, fokkers als mensen met huisdieren.


We houden jullie op de hoogte via de website, via dit blog en op onze facebookpagina. Doordat alles zo snel is gegaan hebben we koortsig een website uit de grond gestampt, waar zoveel mogelijk informatie alvast op staat. Ondertussen werken we dit steeds verder en beter uit, maar het regelen van zoveel mogelijk voer en transport ging even voor de rest.


Wil je alvast meer weten? Bekijk de video van de Leeuwarder Courant hier: https://www.facebook.com/leeuwardercourant/videos/650596006195250


Lees het complete artikel hier (premium artikel)

https://lc.nl/friesland/Brokken-voor-vergeten-slachtoffers-Oekra%C3%AFne-27513398.html


Hou onze website en facebookpagina in de gaten, zodat je precies weet wat wij aan het doen zijn en hopelijk willen jullie ons helpen!

239 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven