• Jolien

Ons eerste transport heeft Oekraïne bereikt

Bijgewerkt op: 14 mrt.

We zijn ontzettend blij dat het eerste transport niet alleen het depot aan de Pools-Oekraïnse grens heeft bereikt, maar ook daadwerkelijk al in Oekraïne is aangekomen waar het verder verspreid zal worden onder shelters, fokkers en iedereen die het nodig heeft voor zijn of haar huisdieren die we maar kunnen bereiken. Na anderhalve week heel hard werken en veel regelen, zijn we natuurlijk erg blij dat dit gelukt is. Het neemt niet weg dat er heel veel plekken in Oekraïne zijn waar men gewoon niet kan komen op dit moment. We weten hoe moeilijk dit is en zijn daarom gaan samenwerken met House of Animals. Zij hebben heel hard gewerkt aan de grens en in Oekraïne om te kijken wat wel lukt.


Veel mensen nemen (gelukkig) hun huisdieren mee wanneer ze vluchten


We proberen zoveel mogelijk voer in Oekraïne te krijgen in de opslag in Lviv en Kiev. Van daaruit wordt het verder verspreid. Omdat de situatie in Oekraïne onzeker is en we niet weten of en hoelang we nog over de grens kunnen, is het belangrijk om zo snel mogelijk zoveel mogelijk voer in Oekraïne zelf op te slaan. Tevens is er een goede samenwerking in het land op gang gezet met de juiste mensen om het zo ver mogelijk te verspreiden.


We hebben inmiddels zelfs een lijntje in een plaatsje tussen Kiev en Odessa, waar met kleinere transporten voer wordt gebracht bij shelters en fokkers (voor de veiligheid van de mensen kunnen we hier niet tot in detail op in gaan). We proberen lokaal goed samen te werken met de juiste organisaties en vrijwilligers, die alles op alles zetten om het in Oekraïne op de juiste plek te krijgen bij de dieren die het heel hard nodig hebben op dit moment.


Het depot aan de Pools-Oekraïne grens


Het tweede transport, wat vrijdag uit Nederland vertrokken is en maandagochtend op het depot in Polen aan zal komen, bevat naast honden- en kattenvoer ook pallets krachtvoer voor paarden. We hopen maandag wat beeldmateriaal te ontvangen van deze levering. Hoewel House of Animals veel beelden maakt en deelt en wij heel blij zijn om onze vrijwilligers, sponsors en verzamelaars te laten zien dat het goed terecht komt, vinden wij het beeldmateriaal soms even geen prioriteit. Wanneer wij materiaal hebben om te delen, doen we dat heel graag en natuurlijk zo snel mogelijk, maar we vinden het veel belangrijker dat een transport daadwerkelijk kan gaan rijden in tussentijd. Jullie zullen ons ongetwijfeld begrijpen hierin. We proberen ons hoofddoel nooit uit het oog te verliezen: dierenvoer in Oekraïne krijgen.


Een flinke donatie van Dierenlot en heel veel verzameld voer van onder andere Tuinland Assen! Een deel is al op plaats van bestemming, een deel volgt zsm met het volgende transport!


We zullen zoveel mogelijk updates delen via deze website en onze facebookpagina, maar volg ook zeker onze partner House of Animals zodat je kunt zien wat er op touw is gezet en wat er allemaal gebeurt. House of Animals toont zoveel mogelijk beelden van de situatie aan de grens en in Oekraïne via hun facebookpagina en Instagramprofiel. Blijf die dus ook zeker volgen om op de hoogte te blijven.


We zijn ontzettend blij met alle hulp die we krijgen. Donaties in de vorm van geld en voer, enorme hoeveelheden verzameld voer bij onze verzamelpunten die op poten gezet zijn door de fantastische groep vrijwilligers van HUP, maar ook de ondernemers die hun opslagplek beschikbaar stellen, meedenken en meehelpen, pallets voor ons verpakken en ontzettend gul zijn in het bedenken van acties om ons inzamel-project tot een succes te maken! In één woord "wauw"!


Omdat we zoveel hulp krijgen van zoveel mensen, begrijpen wij heel goed dat we dat niet oneindig kunnen verwachten. Veel vrijwilligers in ons team en mensen en bedrijven die onze teams ondersteunen hebben zelf ook gezinnen, een onderneming of een drukke baan. Ze zetten zich belangeloos al langere tijd in maar we weten dat zoiets niet 24/7 de rest van het jaar kan blijven bestaan in deze vorm. We hebben er daarom voor gekozen om de inzamelingsactie een einddatum te geven en dat is 31 maart 2022. Niet alleen moeten de mensen die belangeloos in ons project gestapt zijn straks weer wat ademruimte hebben, de organisatie van HUP loopt zelf ook op dit moment op hun tandvlees. Het is zo'n enorm groot project geworden waar dag en nacht aan gewerkt wordt. Om het in goede banen te leiden en ook te zorgen dat het op de langere termijn werkt, hebben we bewust gekozen om samen te gaan werken met een professionele, ervaren partij zoals House of Animals.


Wij hadden het verzamelen en transport naar Polen geregeld, zij hebben hun depot en netwerk in en om Oekraïne dik voor elkaar. Door samen te werken bereiken we met elkaar sneller en efficiënter ons gezamenlijke doel. Hoewel de inzameling tot op heden een enorm succes is, weten we ook dat het over een paar weken zal minderen, waardoor het lastig wordt voor ons om gedoneerde zakken voer op pallets te blijven stapelen, vervoeren naar ons transportpunt en dus een vrachtwagen vol te krijgen. Gelukkig is er een groot netwerk ontstaan, is er geld gedoneerd bij zowel House of Animals als bij HUP en zullen we vanaf 1 april dus ook absoluut niet stoppen met het project voor Oekraïne! Onze hulp aan de (huis)dieren van Oekraïne gaat natuurlijk door zolang het nodig is. Vanaf 1 april zullen we zorgen dat het laatste deel gedoneerde en verzamelde voer naar de grens vervoerd wordt. Daarna kijken we naar de mogelijkheid om voer grootschalig in te kopen met korting of door samen te werken met bedrijven om constant voer te kunnen blijven aanleveren richting het depot.Op dit moment verzamelen we dierenvoer, in blik of zak, houdbaar, geseald (dus nieuwe gesloten verpakkingen), maar ook benches en reisbenches (in goede staat) en medicatie voor huisdieren. Dit kan allemaal gebracht worden naar onze inzamelpunten door heel Nederland, waar je hier meer informatie over kunt vinden.


Kortom, het inzamelen van voer, benches en medicatie voor dieren kan nog tot en met 31 maart 2022 op onze verzamelpunten. Hoewel het inzamelen dus stopt per die datum, zullen wij ons uiteraard ook vanaf 1 april nog steeds 100% blijven inzetten voor de dieren in Oekraïne!


De aankomst van ons 2e transport voer aan de Pools-Oekraïnse grens, waar het wordt opgeslagen en zo snel mogelijk vervoerd wordt naar Oekraïne. Ons eerste transport is reeds de grens over!


419 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven